Harkitessasi asunnon ostamista Espanjasta eräs ensimmäisistä päätettävistä asioista on, aiotko ostaa uudiskohteen vai käytetyn asunnon. Tällä sivulla kerromme esimerkiksi uudiskohteiden eduista. Uudiskohteita kannattaa nimittäin ehdottomasti harkita, jos olet ostamassa asuntoa Espanjasta. Niiden hinnat ovat tällä hetkellä hyvinkin kilpailukykyisiä, minkä lisäksi uudiskohteet ovat usein moderneja eikä niissä ole mahdollisia edellisen asukkaan aikaansaamia rasitteita.

Uudiskohteiden etuja

Uudiskohteilla on Espanjassa monia etuja. Ensinnäkin uudistuotannossa käytetään nykyaikaista rakennustekniikkaa ja niiden rakentamista valvotaan todennäköisesti paremmin kuin menneinä vuosina. Uudiskohteille myönnetään kymmenen vuotta voimassa oleva vakuutus. Tämä vakuutus kattaa sellaiset materiaalivahingot, jotka aiheutuvat rakennusvirheistä, jotka vaikuttavat rakennusten mekaanisluonteiseen kestävyyteen. Vakuutuksen ottaminen on nykyisin pakollista ja rakennuttaja joutuu maksamaan sen. Edunsaajina vakuutuksessa toimivat kiinteistön ostava taho sekä sen tulevat, uudet omistajat.
Uudistuotantokohteet ovat hinnoiltaan hyvinkin kilpailukykyisiä tällä hetkellä, koska ne ovat joutuneet mukautumaan Espanjan taloustilanteeseen. Toisaalta myös jälleenmyyntikohteista voi löytyä edullisia ja hyviä kohteita – erityisesti, jos myyjän taloustilanne vaatii asunnon pikaista myymistä. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että jälleenmyyntikohteisiin saattaa liittyä erilaisia rasitteita.
Esimerkiksi Costa Blancalta löytyy monia uudiskohteita, joihin sijoittavat etupäässä ulkomaalaiset. Kannattaa muistaa, että aina ostaessa Espanjassa asunnon, teen kiinteistökaupan. Tämä koskee sekä omakotitaloja että kerrostaloja. Et siis omista osakkeita, vaan asunnon ja maata.

Valvonta

Asuntokauppaa valvotaan Espanjassa hyvin. Dokumentit käyvät läpi monta tarkastusta ennen hyväksyntää. Ne kulkevat siis usean tahon läpi. Notaari vastaa siitä, että dokumentit ovat laillisia. Vaikka valvonta onkin tiukkaa, on myös ostajan hyvä olla perillä asunnon ostoon liittyvistä käytännöistä ja laeista. Virheet voivat tulla kalliiksi, minkä vuoksi onkin parempi valmistautua asunnon ostamiseen huolella kuin rynnätä ostamaan ensimmäinen hyvältä tuntuva asunto ilman syvempää perehtymistä espanjalaisten asuntokauppojen kiemuroihin.

Costa Blancan etuja

Costa Blanca on suomalaisten suosima alue, joka sijaitsee Valenciassa, tarkemmin sanottuna Alicanten maakunnassa. Kyseinen manner käsittää yli 200 kilometrin pituisen rannikon Välimeren läheisyydessä. Alicante toimii maakunnan pääkaupunkina ja asukkaita maakunnassa on melkein 2 000 000.
Terveysorganisaatio WHO on tutkimuksissaan todennut, että alueen ilmasto on eräs parhaimmista koko maailmassa. Ilmasto on leuto läpi vuoden ja aurinkoisia päiviä on vuodessa 300. Keskilämpötila on 19 celsiusta vuositasolla. Talvella keskilämpötila on 17-25 celsiusta ja kesällä 24-32 celsiusta.
Hiekkarantoja maakunnasta löytyy yli 100 kilometriä. Monille alueen hiekkarannoista on annettu EU:n väriltään sininen lippu, mikä merkitsee sitä, että hiekkarannat ovat puhtaita. Lisäksi alueelta löytyy monia erilaisia alueita – voisikin sanoa, että sieltä löytyy jokaiselle jotakin. Halutessaan on mahdollista asua alueen vuoristoisessa pohjoisosassa tai tasaisessa eteläosassa. Lisäksi voi valita alueen, jossa asuu runsaasti suomalaisia tai alueen, jossa suomalaisia asuu vähemmän. Suomesta operoidaan suoria lentoja Alicanteen ja lento kestää vain nelisen tuntia. Lentoliikenneyhteydet alueelle paranevat koko ajan.

Elinkustannukset ovat Espanjassa alhaiset, jos niitä verrataan moneen muuhun EU-maahan – Espanjassa eurolla voikin saada huomattavasti enemmän kuin Suomessa. Tästä huolimatta maasta löytyy hyvä terveysjärjestelmä sekä hyvä infrastruktuurijärjestelmä. Costa Blancalla ei ole tapahtunut suuria luonnonkatastrofeja ja alueen turvallisuustaso on korkea. Myös yleisen järjestyksen taso on alueella korkea. Hyvänä puolena voidaan mainita myös se, että alueella on aina jonkin kasviksen tai hedelmän satokausi, mikä takaa sen, että ruokapöytään on aina mahdollista saada tuoreita kauden vihanneksia ja hedelmiä. Mikäpä maistuisikaan paremmalta kuin auringossa kypsyneistä tuoreista vihanneksista valmistettu pitkään kypsytetty kasvispata?

Seuraavalla sivullamme tutustutaan Costa Blancan erilaisiin alueisiin, joten kannattaa jatkaa lukemista, jos olet sitä mieltä, että Costa Blanca saattaisi olla oikea kohde juuri sinulle!