Millaisia kuluja sitten liittyy asunnon ostamiseen Espanjasta? Myyntihinnan lisäksi asunnon ostamisesta aiheutuu joitakin kuluja, joiden arvo on yleensä noin 13% ostettavan asunnon myyntihinnasta. Kulut eivät valitettavasti sisälly myyntihintaan, vaan ne lisätään siihen. Kulut tulee maksaa notaarilla silloin kun kauppakirja eli escritura allekirjoitetaan. Ostaessasi asunnon maksat uudistuotantokohteesta arvonlisäveroa 10 prosenttia ja varainsiirtoveroa käytetystä asunnosta samoin 10 prosenttia. Kulujen loppuosuus, eli kolme prosenttia myyntihinnasta, koostuu notaarikuluista sekä muista asunnon ostamiseen liittyvistä kuluista. Muita kuluja voivat olla esimerkiksi leimavero ja lakimiehen kulut. Uudistuotannon osalta leimavero on yhden prosentin verran. Lakimiehen perimät kulut voivat olla noin 800 – 1000 euron luokkaa ja ne sisältävät esimerkiksi asunnon ostamiseen liittyvien dokumenttien tarkistamisen. Lisäksi myyjän maksettavaksi tulee vero, joka perustuu maan arvon nousemiseen. Tätä veroa kutsutaan nimellä plusvalia. Vero suoritetaan kunnalle.

Omistajan kulut

Myös asunnon omistaminen aiheuttaa tiettyjä kuluja. Verotus, joka liittyy kiinteistön omistamiseen, tapahtuu Espanjassa. Kaikista näppärintä on hoitaa asunnon omistamisen aiheuttamat kulut paikalliselta pankkitililtä suoraveloituksena. Katetta tulee tietysti olla tilillä riittävästi. Verkkopankin avulla kulujen seuraaminen ja tilin katteen varmistaminen on kuitenkin helppoa.

Kunnallinen kiinteistövero eli IBI tulee maksaa joka vuosi. Tämä perustuu kiinteistön omaamaan verotusarvoon ja riippuu asunnon sijaintikunnasta. Asunnon sijainti, koko, laatu sekä ikä vaikuttavat kiinteistöveron suuruuteen. Tyypillinen kiinteistövero on 100 – 300 euron suuruinen vuotta kohden.
Asunnosta tulee tietysti maksaa myös sähkö- sekä vesimaksut. Lisäksi maksetaan yhteisömaksu, jota nimitetään Espanjassa nimellä comunidad. Tämä on hieman samantapainen maksu kuin suomalainen yhtiövastike. Tällä yhteisömaksulla katetaan taloyhtiön yhteisalueiden hoito, siivous sekä valaistus. Tällaisia alueita saattavat olla puutarha sekä uima-allas. Yhteisömaksun suuruus vaihtelee ja riippuu siitä, minkä kokoisia yhteiset alueet ovat. Suomalaisiin yhtiövastikkeisiin verrattuna yhteisömaksut ovat kuitenkin yleensä huomattavasti edullisempia. Jätemaksun eli basuran veloitustapa vaihtelee kunnasta toiseen. Joissakin kunnissa se peritään yhdessä vesimaksun kanssa ja joissakin yhdessä kiinteistöveron kanssa.

Kotivakuutuksen ottaminen on aina suositeltavaa. Espanjassa ei-residenssien tulee hankkia paikallinen veroedustaja, jolle tulee tietysti maksaa palkkiota. Veroilmoitus kiinteistöä koskien tulee tehdä joka vuosi.

Asunnon ostotapahtuman vaiheet

Halutessasi ostaa asunnon Espanjasta, kannattaa aivan ensimmäiseksi ottaa yhteyttä asuntoja kyseisellä alueella välittävään toimistoon. Kerro toimistolle toiveesi asunnon suhteen. Tämän jälkeen voit lähteä katsomaan asuntoja paikan päälle. Valinta kannattaa tehdä asunnon käyttötarkoitukseen perustuen. Tutustu erilaisiin asuntotyyppeihin sekä erilaisiin alueisiin.

Kun olet tehnyt ostopäätöksen, on yksityisen kauppasopimuksen allekirjoittamisen aika. Sopimukseen merkitään kiinteistöä koskevat tiedot, maksuehdot, luovutuspäivämäärä, lainhuudatuksen allekirjoituspäivämäärä ja muut ehdot, jotka liittyvät kauppaan. Käsiraha maksetaan tässä vaiheessa. Tyypillinen käsiraha on 3 000 – 6 000 euron suuruinen. Kauppasopimusta laadittaessa varmistetaan vielä, että kiinteistö on velaton ja ettei siihen sisälly rasitteita. Jos ostat uudistuotantokohteen, tapahtuvat maksut sitä mukaa, kun rakennustyöt edistyvät. Tavallisesti 50% myyntihinnasta maksetaan ennen kuin kiinteistö valmistuu ja loput myyntihinnasta maksetaan siinä vaiheessa, kun julkinen kauppakirja allekirjoitetaan.

Jos aiot hankkia Espanjasta asunnon, tarvitset NIE-numeron eli henkilö- ja verotunnuksen. Tätä haetaan poliisilaitokselta. Mukana pitää olla passi sekä kaksi siitä otettua kopiota ja kaksi passikuvaa. Kannattaa myös avata paikallinen pankkitili. Kannattaa varmistaa, että pankki on vakavarainen ja että sillä on myös englanninkielellä toimiva verkkopankki. Tämä helpottaa pankkiasioiden hoitamista Suomesta. Voit myös teettää pankilla asuntoa koskevan puolueettoman hinta-arvion, jota kutsutaan Espanjassa termillä tasacion. Asuntokauppojen hoitaminen on mahdollista myös valtakirjalla.

Uudiskohde tarkistetaan ja mahdollinen puutelista lähetetään rakennuttajalle ennen kuin julkinen kauppakirja allekirjoitetaan. Tämän jälkeen asiakirjat toimitetaan notaarille, joka laatii julkisen kauppakirjan. Kun kauppakirja on valmis, se allekirjoitetaan. Tulkin käyttöä saatetaan edellyttää tässä tilaisuudessa. Kun kauppakirja allekirjoitetaan, tulee myös suorittaa maksu. Sekillä maksaminen on tavallisin maksutapa tässä yhteydessä, mutta toisinaan tilisiirtokin on mahdollinen maksutapa.
Kun olet allekirjoittanut kauppakirjan, tulee sinun tehdä vesi- sekä sähkösopimus. Tämän lisäksi tulee tehdä muutosilmoitus omistajan muutoksen johdosta taloyhteisöstä vastaavalle huoltoyhtiölle. Notaari huolehtii muutosilmoituksen tekemisestä verottajalle. Asuntoon liittyvät maksut kannattaa hoitaa suoraveloituksella – tämä on näppärintä ja vaivattominta.

Lakimiehen tehtävänä on huolehtia siitä, että kiinteistö rekisteröidään uuden omistajansa nimiin ja että ostoon liittyvä veroilmoitus tehdään asianmukaisella tavalla. Jos olet Espanjassa ei-residentti, tulee sinun hankkia maasta veroedustaja. Halutessasi voit vuokrata asuntoasi muiden lomalaisten käyttöön silloin kun et tarvitse sitä itse. Voit näin ansaita pientä lisätuloa.